Aantrekkelijke SharePoint pagina’s maken voor jouw (HR) intranet

door | nov 26, 2020 | 0 Reacties

Wat was het een verademing toen ik 2 jaar geleden voor het eerst met SharePoint in Microsoft 365 werkte. Mijn ervaring met SharePoint tot dat moment uitte zich regelmatig in een hoop frustratie. Afbeeldingen die je onmogelijk netjes kon uitlijnen, pagina’s die er op mobiel niet uitzagen en een hoop geklungel om de juiste kleuren en lettertypes toe te passen. Met SharePoint Communication Sites ontdekte ik dat het bewerken van pagina’s en het maken van een intranet in SharePoint léuk kan zijn. In dit blog deel ik tips om aantrekkelijke SharePoint pagina’s te maken.

Communicatiesite bewerken: de basics

Met een communicatie site kun je informatie delen met een groot publiek. Ideaal voor een (HR) intranet! Een nieuwe pagina maak je aan op basis van een sjabloon, of je start van scratch. Een pagina bestaat uit secties en kolommen. Iedere sectie kan meerdere kolommen op een rij bevatten. En deze kolommen vul je met webonderdelen, bijvoorbeeld tekst of een afbeelding. Het mooie is dat je andere Microsoft 365 applicaties ook als webonderdeel kunt integreren. Zo toon je heel eenvoudig een PowerBI dashboard of Microsoft Forms inschrijfformulier op je intranet. De verschillende webonderdelen kun je via drag-and-drop verplaatsen naar een gewenste lay-out.

Benieuwd hoe dit precies werkt? Scroll naar beneden en bekijk de video in deze blogpost.

Gebruik aantrekkelijke visuals voor je SharePoint pagina

Een good-looking SharePoint pagina valt of staat met het gebruik van afbeeldingen. Mooie visuals geven jouw SharePoint pagina direct een professionele en aantrekkelijke indruk. Idealiter duik je daarvoor de beeldenbank in van jouw organisatie. Maar niet iedere organisatie beschikt hierover. Lobby altijd even bij de Communicatie afdeling, of ga op zoek naar stock afbeeldingen. Mijn favoriete sites voor prachtige (gratis) visuals die je kunt gebruiken voor je SharePoint pagina’s zijn:

Deze afbeeldingen kun je in zijn geheel invoegen door het webonderdeel “Afbeeldingen” te gebruiken. Vaak knip ik een gedeelte van een afbeelding uit om de header van een SharePoint pagina te vullen.

aantrekkelijke-sharepoint-pagina's-hr-intranet

Hoe future proof zijn jouw HR processen eigenlijk? Doe hier onze gratis quickscan!

Maak mooie buttons voor de navigatie

Onmisbaar voor een goede experience: de navigatie op jouw SharePoint. Om mooie buttons te maken kun je het webonderdeel “Snelkoppelingen” gebruiken. Wat soms over het hoofd wordt gezien is dat je binnen dit webonderdeel verschillende indelingsopties hebt. Dit resulteert in een andere visualisatie van de buttons. De verschillende mogelijkheden kun je uitproberen door op het penceel icoon te klikken dat bij het webonderdeel hoort. In het voorbeeld hieronder gebruik ik links de indelingsoptie “Knop”, in het midden “Tegels” en rechts “Compact”.


aantrekkelijke sharepoint pagina's - buttons

De pictogrammen in de buttons kun je direct selecteren in SharePoint. Of je kan eigen pictogrammen uploaden, bijvoorbeeld van Flaticon. Wat ook goed werkt is om het logo van jouw bedrijf, of iets anders kenmerkends, te selecteren als icoon. Zo gebruikte ik voor HEINEKEN bijvoorbeeld een bierflesje als snelkoppeling.

Vind je deze buttons te plat, dan kun je ook het webonderdeel “Afbeelding” gebruiken. Je voegt een hyperlink toe, en voilà, je hebt een button.  

In onderstaande video laat ik zien hoe je met de webonderdelen “Snelkoppelingen” en “Afbeelding” mooie buttons maakt voor jouw aantrekkelijke Sharepoint pagina’s!

Zorg voor een leesbare en overzichtelijke SharePoint lay-out

Er zijn 3 hulpmiddelen die ik inzet om de lay-out van een SharePoint pagina verder vorm te geven.

  • Achtergrondkleur van secties
    Iedere sectie, of rij, kun je een andere kleur geven. Je hebt de keuze uit 4 achtergrondkleuren (op basis van het thema van je SharePoint). Zo maak je het voor de gebruiker heel duidelijk dat het een nieuwe sectie betreft.
  • Opvulling
    Met het webonderdeel “Opvulling” voeg je extra ruimte toe binnen een sectie of kolom. Bijvoorbeeld om wat meer rust en overzicht te creëren in de lay-out. In de afbeelding hieronder is de blauwe ruimte onder de afbeeldingen wat groter omdat ik hier opvulling heb toegepast. De toegepaste opvulling kun je verbergen in de mobiele weergave. Check dus altijd even hoe jouw SharePoint pagina er op je telefoon uit komt te zien.
  • Scheidingslijn
    Wil je dezelfde achtergrondkleur hanteren, maar wel aangeven dat het een nieuwe sectie betreft? Dan kun je hiervoor ook het webonderdeel “Scheidingslijn” gebruiken. In de afbeelding hieronder heb ik deze toegepast net boven “Contactpersonen”.
aantrekkelijke sharepoint pagina's - hr intranet

Benieuwd waar je SharePoint nog meer voor kan inzetten? Bekijk ons artikel over de 6 meest waardevolle Microsoft programma’s voor HR.


Ik hoop dat ik je met deze tips heb geïnspireerd om aantrekkelijke SharePoint pagina’s te maken! De grootste voordelen van werken met SharePoint zijn wat mij betreft: flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid en gemakkelijk beheer door meerdere personen. Daarnaast kan je met de SharePoint app alle pagina’s gemakkelijk mobiel bekijken. Dit is vooral erg handig bij SharePoint pagina’s over arbeidsvoorwaarden en HR regelingen. Het feit dat SharePoint wat gelimiteert is in ontwikkel opties is niet zo erg, het zorgt er namelijk voor dat je jouw Sharepoint pagina’s eenvoudig en snel kan aanpassen en in de toekomst kan overdragen naar collega’s.

Eline van Ballegoijen

Eline van Ballegoijen

HR kan wel wat innovatie gebruiken! Waar ik blij van word? Inefficiënte HR processen en sytemen optimaliseren en langdradige HR informatie op een toegankelijke en aantrekkelijke manier beschikbaar maken.
Eline van Ballegoijen
HR kan wel wat innovatie gebruiken! Waar ik blij van word? Inefficiënte HR processen en sytemen optimaliseren en langdradige HR informatie op een toegankelijke en aantrekkelijke manier beschikbaar maken.

Gerelateerde blogs

Comments

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *